اهداف هوش مصنوعی
هوش مصنوعی در درجه اول با مهندسی معکوس قابلیت ها و ویژگی های انسانی و به کارگیری آن ها در ماشین ها به وجود می آید. در حقیقت هوش مصنوعی در اصل رفتار انسان را برای توسعه ماشین های هوشمند درک و معنا می کند. به بیان ساده تر، هدف اساسی هوش مصنوعی طراحی فناوری است که سیستم های کامپیوتری را قادر می سازد تا هوشمندانه و در عین حال مستقل کار کنند.
۱-به وجود آوردن توانایی حل مسئله
تحقیقات هوش مصنوعی بر توسعه الگوریتم های حل مسئله کارآمدی متمرکز است که می توانند استنتاج های منطقی انجام دهند و استدلال انسان را در حین حل پازل های پیچیده شبیه سازی کنند. سیستم های هوش مصنوعی روش هایی را برای مقابله با موقعیت های نامشخص یا مدیریت معمای اطلاعات ناقص با استفاده از نظریه احتمال، مثل سیستم پیش بینی بازار سهام، ارائه می کنند.
توانایی حل مسئله هوش مصنوعی زندگی ما را آسان تر می کند؛ زیرا می توان وظایف پیچیده را به سیستم های هوش مصنوعی قابل اعتمادی محول کرد که می توانند در ساده سازی مشاغل حیاتی کمکمان کنند.
۲- اضافه کردن قابلیت نمایش دانش
تحقیقات هوش مصنوعی حول محور ایده نمایش دانش و مهندسی دانش می چرخد و به نمایش “آن چه شناخته شده” برای ماشین ها به همراه هستی شناسی(Ontology) مجموعه ای از اشیا، روابط و مفاهیم مربوط می شود. در واقع نشان می دهد که یک کامپیوتر برای حل مشکلات پیچیده زندگی واقعی، مثل تشخیص یک بیماری پزشکی یا تعامل با انسان به زبان طبیعی ، چگونه عمل می کند. محققان می توانند از اطلاعات ارائه شده برای گسترش پایگاه دانش هوش مصنوعی و تنظیم دقیق و بهینه سازی مدل های هوش مصنوعی شان برای رسیدن به اهداف مورد نظر استفاده کنند.
۳- تسهیل برنامه ریزی
عوامل هوشمند راهی را برای تصور آینده فراهم می کنند. برنامه ریزی مبتنی بر هوش مصنوعی، مسیر عملی رویه ای را برای یک سیستم به منظور دست یابی به اهدافش تعیین می کند و عملکرد کلی را از طریق تحلیل های قابل پیش بینی، تحلیل داده ها، پیش بینی و مدل های بهینه سازی بهینه می کند.
با کمک هوش مصنوعی می توانیم پیش بینی های آینده را انجام دهیم و عواقب اقدامات مان را مشخص کنیم. این برنامه ریزی مربوط به بخشی از رباتیک، سیستم های خود مختار، دستیار های شناختی و امنیت سایبری است.
۴- فراهم کردن امکان یادگیری مداوم
یادگیری برای فناوری های هوش مصنوعی لازم است. از لحاظ مفهومی، یادگیری مستلزم توانایی تحلیل الگوریتم های کامپیوتری برای بهبود دانش یک برنامه هوش مصنوعی از طریق مشاهدات و تجربیات گذشته است. از نظر فنی ، برنامه های هوش مصنوعی مجموعه ای از جفت های ورودی/خروجی را برای یک تابع تعریف شده پردازش کرده و از نتایجِ مربوط به آن؛ برای پیش بینی خروجی های و ورودی های جدید استفاده می کنند.
هوش مصنوعی از دو مدل یادگیری استفاده می کند؛ نظارت شده و بدون نظارت که تفاوت اصلی شان در استفاده از مجموعه داده های برچسب گذاری شده است. از آن جایی که سیستم های هوش مصنوعی به طور مستقل یاد می گیرند، به حداقل مداخله انسانی یا عدم دخالت انسان نیاز دارند. به طور مثال یادگیری ماشین یک فرآیند یادگیری خودکار را تعریف می کند.
۵- ترویج هوش اجتماعی
محاسبات عاطفی که ” هوش مصنوعی احساسی ” هم نامیده می شود، در واقع شاخه ای از هوش مصنوعی است که تجربیات، احساسات و عواطف انسانی را تشخیص داده ، تفسیر و شبیه سازی می کند. با محاسبات عاطفی، کامپیوتر ها می توانند حالات چهره، زبان بدن و آهنگ های صوتی را یاد بگیرند تا به سیستم های هوش مصنوعی اجازه بدهند که در سطح انسان یا حتی بالاتر و فراتر از آن تعامل داشته باشند و اجتماعی شوند. بنابراین، تلاش های تحقیقاتی به سمت تقویت هوش اجتماعی ماشین ها گرایش دارد.
۶- ارتقا خلاقیت
هوش مصنوعی خلاقیت و تفکر مصنوعی که می تواند به انسان در انجام بهتر وظایف کمک کند را ترویج می دهد. هوش مصنوعی می تواند به کمک حجم وسیعی از داده ها ؛ گزینه ها و جایگزین ها را مورد بررسی قرار بدهند و مسیر ها یا فرصت های خلاقانه ای را برای پیشرفت ما به وجود بیاورد که بسیار هم تاثیر گذار خواهد بود.
همچنین پلتفرمی هم برای تقویت و افزایش خلاقیت ارائه می دهد، زیرا هوش مصنوعی می تواند بسیاری از ایده ها و مفاهیم جدید که می تواند الهام بخش و تقویت کننده فرآیند خلاقیت باشد را توسعه دهد. به عنوان مثال، یک سیستم هوش مصنوعی می تواند چندین گزینه طراحی داخلی را برای یک چیدمان آپارتمانی سه بعدی ارائه کند.
۷- دستیابی به هوش عمومی
هدف محققان هوش مصنوعی توسعه ماشین هایی با قابلیت های هوش مصنوعی عمومی است که تمام مهارت های شناختی انسان ها را با هم ترکیب می کند و کار ها را با مهارت بهتری نسبت به ما انجام می دهد. این می تواند بازدهی را افزایش دهد ؛ زیرا وظایف با کارایی بیشتری انجام می شود و انسان را از انجام کار های خطرناکی مثل خنثی کردن بمب ها خلاص می کند.
۸- افزایش همکاری بین انسان و هوش مصنوعی
یکی از اهداف حیاتی هوش مصنوعی افزایش همکاری بین هوش مصنوعی و انسان ها است تا آن ها را قادر سازد به جای این که به یک سیستم وابسته باشند، با هم کار کنند و توانایی های یکدیگر را تقویت کنند.